April 12, 2018

Latihan menunjukkan ramai pedagang dan pelabur yang selama ini hanya berdagang dalam bursa-bursa kripto, tidak memahami leveraj dengan mendalam dan apa kebaikan serta risiko-risiko yang terlibat. Sebenarnya, leveraj hanya adalah sejenis alatan yang mengandakan peluang-peluang bagi seorang pedagang.

Penjelasan kami bagi sesiapa yang kurang arif: leveraj kredit adalah amaun dana kredit yang disediakan oleh broker kepada pedagang bagi melakukan transaksi-transaksi di dalam pasaran, secara automatik dan tanpa sebarang cagaran. Maka, jika nisbah leveraj maksimum adalah 1:1000, dengan mempunyai $100 di dalam akaun, seorang pedagang boleh melakukan transaksi-transaksi bagi pembelian/penjualan matawang asing atau instrumen kewangan lain yang bernilai 1,000 kali ganda lebih banyak daripada dana mereka sendiri, iaitu $100,000.

Jika bernasib baik, keuntungan pedagang akan bertumbuh berkadaran dengan leveraj. Dalam situasi kegagalan, kerugian juga akan meningkat juga. Ini adalah sebab pedagang-pedagang terbahagi kepada dua golongan. Golongan pertama berpendapat leveraj yang tinggi akan akhirnya membawa kerugian pada deposit. Golongan yang kedua pula berpendapat, ini adalah satu alatan perdagangan bagus yang menawarkan peluang untuk bukan sahaja meningkatkan keuntungan berkali ganda tetapi mengurangkan risiko perdagangan secara serius. Leveraj sebenarnya adalah sejenis alatan seperti tukul. Bagi mereka yang mahir menggunakannya, ia boleh membina sebuah rumah dan bagi mereka yang tidak mahir, mereka mungkin kehilangan jari dengan pantas.
Sebagai suatu contoh yang lain dan lebih ketara. Kereta anda mempunyai kemampuan untuk mencapai kelajuan 200 km/h. Ini tidak bermakna setiap kali anda memandu, anda akan menekan pedal minyak sepenuhnya. Anda mungkin akan memandu dengan menggunakan satu suku atau satu per tiga daripada potensi kereta anda. Tetapi apabila perlu dan dalam situasi yang membenarkan, anda mungkin memandu lebih laju.

Perlu difahami dengan jelas adalah saiz leveraj TIDAK mempengaruhi paras risiko! Risiko adalah diurus oleh pedagang diri sendiri apabila mereka membuka suatu kedudukan pada suatu volum!

 

Panduan dalam pengurusan wang sering menyatakan pedagang profesional tidak akan merisikokan amaun yang melebihi 5% daripada deposit mereka. Kenyataan ini menimbulkan kontroversi dan ini bergantung kepada strategi pedagang masing-masing. Apa yang pasti adalah tiada pedagang yang waras akan menggunakan 100% daripada modal mereka dalam satu transaksi tunggal, kerana ini adalah kaedah terjamin bagi kerugian dana mereka dengan pantas.

Di sini adalah satu contoh konkrit (dalam kes sebenar, komisen broker dan swap juga perlu diambil kira dalam pengiraan anda).

Katakan deposit anda adalah $100, dan mengikut cadangan buku-buku pengurusan wang, anda mengambil keputusan untuk membuka satu transaksi dalam BTC/USD sebanyak 5% daripada modal anda, iaitu $5. Jika anda tidak menggunakan leveraj, pada harga 1 Bitcoin bersamaan $10,000, anda mampu membeli 0.0005 Bitcoin dengan amaun ini. Jika Bitcoin naik 10% dalam hari itu, iaitu sebanyak $1000, keuntungan anda adalah 50 sen. Secara umum, keputusan ini tidak teruk. Tetapi jika menggunakan leveraj 1:1000, $5 yang sama boleh membeli bukan 0.005 tetapi 0.5 Bitcoin. Dengan ini, keuntungan anda akan bersamaan dengan $500.

Anda pasti bersetuju bahawa ini bukan hanya bagus, tetapi menakjubkan - dengan hanya merisikokan $5, anda telah untung $500! Tetapi ini hanya mungkin jika harga bergerak dalam arah yang anda inginkan, secara terus. Jika sebaliknya, apa yang berlaku jika harga mula jatuh?

 

Ini adalah apa yang dilaung-laungkan oleh penentang leveraj besar. JIka anda berdagang tanpa leveraj, hanya setelah bitcoin runtuh dari $10,000 ke sifar, anda akan kehilangan $5 anda. Jika menggunakan nisbah leveraj 1:1000, situasi yang sama boleh berlaku dengan harga jatuh sebanyak $10 sahaja, yang mana biasa berlaku.

Sungguhpun begitu, ini adalah sebabnya pengetahuan mengenai taktik dan strategi dalam pasaran kewangan diperlukan. Apabila berdagang dengan broker seperti NordFX, anda boleh melindung nilai dengan mudah. Sebagai contoh, membuka satu kedudukan untuk menjual bitcoin pada masa yang sama ketika anda membuka satu kedudukan untuk membeli. Anda akan kerugian sedikit dalam spread atau komisen tetapi seiring dengan kerugian dalam satu transaksi, keuntungan daripada yang lagi satu akan meningkat. Dan untuk membolehkan anda meramal perubahan trend dan menentukan titik optimum bagi membuka dan menutup kedudukan, pelbagai penunjuk dan alatan analisis teknikal boleh didapati dalam platform MetaTrader 4.

Secara tambahan, dengan menghasilkan simpanan dana yang besar, leveraj ini membenarkan anda mempelbagaikan risiko dalam pelbagai cara lain, termasuk pembukaan transaksi selari dalam instrumen perdagangan lain - matawang kripto, pasangan matawang tradisional atau logam berharga, menyalin transaksi orang lain, seperti pedagang yang lebih berpengalaman, secara automatik atau berdagangan dengan bantuan penasihat pakar.

Pada kesimpulannya, kelebihan utama leveraj adalah ia memberi kebebasan untuk bergerak dalam pasaran kepada pedagang.

Semakin tinggi nisbah leveraj, semakin banyak dana bebas yang anda miliki!

 

Dan juga:

  1. Mengurangkan risiko secara ketara. Walaupun dengan deposit yang kecil, anda boleh menambah pelbagai alatan ke dalam portfolio anda. Jika salah satu kedudukan dalam kerugian, yang lain mungkin akan membawa keuntungan.
  2. Membenarkan anda meningkatkan keuntungan dan mempelbagaikan risiko dengan menggunakan pelbagai strategi perdagangan.
  3. Meningkatkan kemungkinan unduran yang berjaya dalam kerugian dengan mengubah volum perdagangan dan membina kedudukan ketika harga bergerak menentang pedagang.

 

Sekali lagi kami ulangi beberapa prinsip yang tidak perlu diragui:

  1. Saiz nisbah leveraj tidak mempengaruhi paras risiko!
  2. Pedagang mengurus risiko apabila beliau membuka suatu kedudukan dengan sesuatu volum.
  3. Nisbah ratio hanyalah sejenis alatan, sama ada alatan ini membantu atau mencederakan pedagang adalah bergantung kepada ilmu dan kemahiran pedagang tersebut.

 


« Panduan Pedagang Mengenai Pasaran
Terima
Latihan
Baru dalam pasaran? Rujuk bahagian “Untuk Bermula”. Mula Berlatih
Ikuti Kami