Disember 5, 2020

Terlebih dahulu, ulasan bagi minggu lepas:

 • EUR/USD. Nilai dolar terus terus, manakala nilai dolar terus meningkat. Pasangan ini telah bergerak dari paras 1.1600 ke paras 1.2175 sejak awal November. Punca utama penyusutan matawang AS itu adalah berpunca daripada pertambahan selera risiko global. Memandangkan terdapat berita positif berkenaan vaksin menentang coronavirus, pasaran percaya ekonomi global pasti akan pulih. Tambahan pula, bukan hanya ekonomi di AS, malah ekonomi di lain-lain negara, termasuklah negara membangun. Situasi yang berlaku di Amerika Syarikat sendiri tidak begitu memberangsangkan: indikator utama, termasuklah indikator aktiviti perniagaan serta kadar pekerjaan mengikut populasi bertukar menjadi merah pada minggu lalu. Cukup dengan mengatakan jumlah pekerjaan baru yang terhasil di luar sektor agrikultur (NFP) jatuh daripada 610K pada bulan Oktober kepada 245K pada bulan November, semua berpunca daripada langkah-langkah kuarantin yang baru.
  Pelaburan ke dalam ekonomi AS menjadi kurang popular, indeks saham S&P500 dan Dow Jones kini beralih mengikuti trend mendatar, hasil perbendaharaan (hutang kerajaan) tidak mengalami pertumbuhan, namun sebaliknya unjuran inflasi meningkat pada kadar tahunan tertingginya. Kadar faedah berada pada paras minimum, dan ia menyumbang kepada peralihan aset pelaburan para pelabur di luar negara.
  Apa yang menarik ialah Eropah juga turut mempunyai banyak masalah. Berdasarkan pada dinamik indeks pengurusan pembelian, kini EU menjadi penggerak utama ekonomi dunia, dan bukannya Amerika Syarikat. Ya, Joe Biden telah mengalu-alukan cadangan berkompromi untuk pakej bantuan ekonomi AS sebanyak $908 bilion, dan beliau menyatakan jumlah tersebut bukanlah setakat itu saja. Namun menurut ramalan Bloomberg, pihak ECB akan menambah lagi €500 bilion ke dalam program pembelian aset kecemasan pada mesyuarat yang akan diadakan pada 10 Disember, memanjangkan tempoh program daripada pertengahan 2021 kepada penghujung tahun yang sama. Selain itu, para penggubal dasar Kesatuan Eropah juga akan menambah skala LTRO, iaitu program anti krisis bagi pembiayaan semula bank jangka panjang mereka. Perjanjian Brexit dengan UK turut menambah lagi kebimbangan yang ada, termasuklah perselisihan pendapat dengan Poland serta Hungary berkenaan Dana Penyelamat COVID-19 dan juga kadar faedah EU yang lebih rendah jika dibandingkan dengan AS.
  Secara umum, terdapat banyak masalah yang perlu dihadapi negara di kedua-dua bahagian Atlantik. Walau bagaimanapun, seperti yang dijangka oleh kebanyakan penganalisis (60%), pasangan EUR/USD terus menunjukkan pertumbuhan pada minggu lalu, mengakhiri tempoh lima hari pada paras 1.2120. Inti patinya di sini bukanlah disebabkan oleh nilai euro yang kukuh, tetapi nilai dolar yang menyusut, penurunan pertama kali indeks DXY ke paras 90.5 dalam tempoh dua tahun;
 • GBP/USD. Matawang British juga mengalami pertumbuhan berbanding dolar, naik sebanyak 670 mata sejak awal November lalu. Semua ini berlaku walaupun pada hakikatnya London dan Brussels masih belum mencapai kata sepakat berkenaan terma-terma Brexit, ditambah lagi dengan pendirian tegas Perancis menjadikan persetujuan seperti adalah mustahil untuk dicapai.
  Ramalan yang mendapat sokongan 75% penganalisis pada minggu lalu ternyata menjadi kenyataan: kedudukan pasangan ini naik ke had atas saluran di antara 1.3300-1.3400. Had tersebut kemudian berjaya dilepasi dan pasangan ini meneruskan pergerakan ke atas ke paras 1.3540 dan mengakhiri sesi dagangan pada kedudukan 1.3435.
  Sudah tentu kejayaan pound itu dibantu oleh nilai dolar yang menyusut. Sebagai tambahan, bull juga mendapat bantuan daripada pengumuman kerajaan British yang menandatangani perjanjian bersama Pfizer untuk pembelian 40 juta dos vaksin COVID-19, dan 10 juta dos daripada itu akan diperoleh UK pada minggu hadapan. Pasaran juga senang hati dengan penamatan beberapa langkah kuarantin di negara itu, serta keputusan kerajaan dalam membenarkan sebahagian penonton kembali ke stadium bagi perlawanan liga bola sepak kebangsaan;
 • USD/JPY. Ramalan bagi pasangan ini juga ternyata tepat. Disokong oleh analisis grafik pada D1, 60% penganalisis menyatakan bahawa pasangan ini tidak akan lagi mengalami penurunan dan bergerak secara mendatar pada julat antara 103.70-105.30. Realitinya, saluran lateral ini menjadi semakin sempit, 103.66-104.75. Munculnya keseimbangan antara dolar dan yen ini berpunca daripada peningkatan sentimen risiko serta minat yang semakin berkurang terhadap aset terlindung seperti matawang Jepun. Paras akhir mingguan berada di zon tengah saluran yang disebutkan tadi iaitu pada paras 104.15;
 • Matawang Kripto. Bitcoin telah mengalami lonjakan nilai ke paras paling penting yang ingin dicapainya iaitu $20,000 sejak dua minggu lalu. Walaupun ia telah memperbaharui rekod nilai tertingginya, mencecah paras $19,930 pada 1 Disember, semua percubaan untuk menakluk ketinggian dua puluh ribu berakhir dengan pengambilan untung serta pengunduran.
  Menurut beberapa orang penganalisis, selain daripada order stop yang dibuat, terdapat juga sebab-sebab politik yang memaksa para pelabur memilih fiat. Jika mengikut pada satu versi, pembetulan ke atas matawang kripto utama yang mampu menjurus kepada keruntuhan teruk nilainya, dari paras $19,480 ke paras $16,280 yang berlaku pada 25-26 November adalah berpunca daripada keputusan pentadbiran Presiden Amerika iaitu Donald Trump yang mahu mengetatkan kawalan terhadap peredaran aset digital. Pihak berwajib ingin mengubah syarat-syarat bagi pendaftaran walet matawang kripto sebagai salah satu cara untuk mengurus transaksi.
  Kebanyakan syarikat kripto telah mula membangunkan walet versi terbaru mereka, dan walet-walet itu perlu mendapatkan permit daripada Suruhanjaya Bursa dan Sekuriti AS sebelum ia dilancarkan. Tindakan Trump ini mungkin adalah percubaan beliau untuk memberi tentangan kepada China yang sedang bersedia untuk melancarkan matawang kripto mereka sendiri. Jika yuan berbentuk digital menjadi suatu instrumen bayaran rentas sempadan, tiada lagi yang akan memilih matawang dolar. Perkara ini menjadikan sekatan yang dikenakan ke atas China tidak lagi berkesan, malah Washington akan hilang upaya untuk memberi tekanan ke atas Beijing.
  “Ada hubung kait tidak langsung antara bitcoin dengan segala yang berlaku sekarang”, komen Mark Usko, ketua syarikat pelaburan Morgan Creek, “malah kenyataan pertama oleh wakil kerajaan Amerika yang mula mahu mengawal industri ini telah melenyapkan ribuan dolar dalam tempoh beberapa jam".
  Selepas penurunan itu, nilai bitcoin kembali ke zon $19,000 dengan cepat. Selain sebut harga BTC/USD, jumlah keseluruhan modal pasaran kripto juga turut pulih. Ia berjumlah $582 bilion semasa nilainya berada di kemuncak pada 25 November, dan turun kepada $500 bilion pada 27 November. Kini, setelah tujuh hari berlalu, pada 4 Disember, jumlahnya adalah $575 bilion.
  Menurut syarikat analisis Glassnode dan BitInfoCharts, bilangan alamat yang mengandungi lebih daripada satu coin terus mengalami peningkatan, melebihi 820 ribu buat masa ini. Walet-walet ini menyimpan 95% daripada kesemua volum BTC yang ada di pasaran. Secara keseluruhan, terdapat 32.6 juta alamat di dunia yang memiliki baki bukan sifar.
  Walaupun dinamik positif dilihat seperti berlaku, penurunan bitcoin sebanyak 16.4% antara 24-26 November menunjukkan keadaan semasanya yang tidak menentu. Kedua-dua pelabur dan pedagang memang sudah memahaminya, dan mereka bersedia untuk menutup posisi long pada bila-bila masa. Bacaan Indeks Fear & Greed Kripto naik daripada 86 kepada 92 dalam tempoh tujuh hari, ini menggambarkan keadaan lebihan belian yang dimiliki coin tersebut semakin teruk, dan mungkin akan mengakibatkan pembetulan yang hebat sekali lagi. Dalam pada itu, pasangan ini memilih paras hampir dengan $19,000 sebagai Pivot Point, dan pada paras itulah ia telah bergerak sepanjang minggu.
  Bagi altcoin, sebahagian besar pergerakan ke atas dan ke bawahnya adalah seperti yang dilalui oleh matawang kripto rujukan. Walaupun jumlah keseluruhan modal pasaran kripto bertambah, indikator dominasi bitcoin kekal tidak banyak berubah dan berada pada 62.44% (62.33% pada minggu lalu). Indikator yang serupa untuk altcoin 10 TERATAS juga tidak banyak berubah. Namun, kami ingin tekankan di sini bahawa jumlah modal keseluruhan pasaran ripple (XRP/USD) telah mengalami pertumbuhan sebanyak 1.8 kali ganda sepanjang bulan lalu, daripada 2.69% kepada 4.89%. Ia berpunca daripada rancangan Flare Networks yang ingin memberi coin airdrop spark pada 12 Disember berdasarkan kesemua alamat Lejar XRP. Rancangan itu menyatakan, setiap pemilik ripple akan menerima coin spark mengikut nisbah 1:1, dan hal ini menyerlahkan lagi kepopularan serta pertumbuhan sebut harganya. Setelah lama bergerak secara mendatar di sekitar $0.24, nilainya naik kepada $0.77 iaitu paras tertingginya sejak tiga minggu lalu, dan kedudukan terakhir coin semasa ramalan ini ditulis berada di zon $0.60.

 

Untuk minggu hadapan pula, setelah merumuskan pendapat beberapa penganalisis dan juga ramalan yang telah dibuat menerusi pelbagai kaedah teknikal serta analisis grafik, ramalan kami adalah seperti berikut:

 • EUR/USD. Lebih tinggi pasangan ini naik, lebih tinggi kadar kesanggupan kebanyakan spekulator untuk mula mendapatkan keuntungan. Lebih-lebih lagi, tahun kewangan akan berakhir tidak lama lagi, tibalah masanya untuk mengumpul seadanya. Untuk dolar terus mengalami penurunan, sentimen risiko perlu terus dilaungkan, namun pasaran mungkin tidak akan terkesan dengannya. Indeks saham di AS telah bergerak secara mendatar sejak 9 November. Namun keadaan yang stabil ini sangat relatif dan mengancam untuk berlakunya penurunan mendadak, keadaan ini akan diikuti dengan pengunduran para pelabur dari pasaran saham yang memihak kepada dolar.
  Sebagai contoh, unjuran optimis berkaitan vaksinasi COVID-19 yang dinilai semula mungkin menjadi penyebabnya. Keputusan mereka itu berasas. Contohnya, Pfizer sudah pun melaporkan bahawa mereka menghadapi masalah dengan bekalan, dan disebabkan itu jumlah pengeluaran vaksin untuk tahun 2020 akan dikurangkan, daripada 100 juta dos kepada 50 juta dos. Lonjakan mendadak hasil bon kerajaan AS selama 10 tahun juga boleh memberi kesan kepada pasaran saham. Anda tidak tahu apa lagi kejutan yang bakal berlaku pada tahun ini!
  Mesyuarat bagi Majlis Kesatuan Eropah, keputusan ECB terhadap kadar faedah serta sidang media oleh pengurusan bank selepas itu akan berlangsung pada hari Khamis, 10 Disember. Namun mesyuarat Rizab Persekutuan AS pada 16 Disember nanti mungkin lebih menarik.
  Buat masa ini, analisis grafik pada H4, 90% indikator trend serta 75% pengayun pada H4 dan D1 menunjukkan warna hijau. Walau bagaimanapun, baki 25% pengayun sudahpun menunjukkan isyarat aktif bahawa pasangan ini memiliki lebihan belian. Pasangan ini juga dijangka akan mengalami penurunan ke zon di antara 1.1850-1.1950 oleh majoriti (60%) penganalisis, yang turut mendapat sokongan analisis grafik pada D1. Sokongan paling hampir berada pada paras 1.2000. Paras rintangan berada pada 1.2175, 1.2200, 1.2260 dan 1.2320;

Ramalan Forex dan Matawang Kripto bagi 07 - 11 Disember, 20201

 • GBP/USD. Paras paling penting bagi pasangan ini adalah 1.3500, dan paras itu berjaya diduduki pada akhir minggu lalu. Analisis grafik, 100% indikator trend serta 85% pengayun pada H4 dan D1 meramalkan pergerakan ke atas yang lebih tinggi. Rintangan berada pada paras 1.3625 dan 1.3725. Walau bagaimanapun, hanya 40% daripada penganalisis yang bersetuju dengan senario tersebut. Baki 60% lagi percaya pasangan ini juga akan mengalami penurunan, mengikuti pergerakan mengundur EUR/USD. Tambahan pula, jika rundingan berkenaan Brexit tidak mencapai kata sepakat, penurunan yang lebih teruk mungkin akan berlaku. Namun, jika persetujuan dapat dicapai sekalipun, ia hanya sekadar formaliti dan tidak memberi sebarang kesan, serta berkemungkinan tidak menggembirakan peminat matawang British itu. Sokongan berada pada paras 1.3400, 1.3285, 1.3175. Sasaran utama bear bagi Disember adalah untuk kembali ke paras hampir dengan 1.3000;
 • USD/JPY. Turun naik matawang dolar dan yen terhenti sementara akibat peningkatan sentimen risiko, bergerak mengikuti trend mendatar. Namun, pasangan ini tidak pernah menembusi saluran jangka sederhana, dan hanya bergerak ke bawah sejak akhir Mac lalu. Majoriti penganalisis (70%) yang mendapat sokongan analisis grafik pada D1 percaya bahawa trend penurunan ini akan terus berlaku. Lebih tepat lagi, pergerakan lateral yang didominasi sentimen bearish. Rintangan utama berada pada paras 104.50, setelah bergelut pasangan ini akan turun 100 mata lebih rendah pada mulanya, dan kemudian mencecah paras terendah yang dicapai pada 9 November iaitu 103.15.
  Pendapat alternatif diberi oleh 30% penganalisis yang menjangkakan pasangan ini pada mulanya akan mencapai sempadan atas saluran mendatar selama dua minggu iaitu 104.75, dan kemudian cuba untuk melalui penyatuan di atas paras 105.00. Sasaran bull seterusnya adalah 105.65;
 • Matawang Kripto. Penurunan nilai bitcoin pada 25-26 November sebanyak 16.4% telah berlaku, dan menurut sesetengah penganalisis, ia disebabkan oleh pendirian tegas pentadbiran Donald Trump berkenaan aset digital. Walau bagaimanapun, jika barisan pentadbir Presiden AS yang ada sekarang menjadi batu penghalang kepada pertumbuhan pasaran kripto, segalanya mampu berubah dengan ketibaan Joe Biden di White House. Niall Ferguson, bekas profesor di Harvard dan Oxford yang kini menjawat jawatan felo kanan di Stanford percaya bahawa pentadbiran Presiden yang baru harus menumpukan sepenuhnya terhadap integrasi bitcoin ke dalam sistem kewangan AS dan bukannya menghasilkan dolar berbentuk digital seperti yang dibuat kerajaan China.
  Dalam artikel terbarunya, sejarawan ekonomi terkenal dunia itu melihat dolar AS, emas dan bitcoin terus mengalami revolusi kewangan, dan revolusi itu mengalami pecutan akibat pandemik COVID-19. Sepertimana dengan wabak yang pernah melanda pada abad ke-14, sejarawan itu maklum bahawa pandemik kali ini telah mengakibatkan lonjakan nilai emas digital yang harus dicapai berdekad lamanya mampu dikecapi dalam tempoh sepuluh bulan saja. Semua ini berlaku bukan hanya disebabkan oleh penutupan bank, malah turut disumbang oleh kawalan kewangan yang diperketatkan.
  Menurut Mike Novogratz, ketua bank dagangan kripto Galaxy Digital, setiap orang perlu melabur antara 2-3% daripada dana mereka ke dalam bitcoin. “Kemudian, sudah cukup jika anda biarkan untuk seketika, pasti ia memberi kejutan kerana kos bagi matawang kripto akan naik dengan mendadak selepas itu. Jika anda biarkan selama lima tahun, nilai aset itu akan naik berlipat ganda”, jelasnya lagi. Ketua Galaxy Digital itu menambah, kadar turun naik bitcoin seharusnya dapat dijangka tidak lama lagi, namun berkemungkinan ianya tidak akan berada di bawah paras $12,000, malah pembetulan ke paras tersebut juga tidak akan berlaku. Menurut penganalisis di Stack Funds, proses pembetulan pada 25-26 November seperti yang dinyatakan di atas bukan saja “tidak sihat”, malah ia juga akan menyebabkan lonjakan nilai Bitcoin ke paras tertingginya iaitu $86,000.
  Raoul Pal, Ketua Pengarah di Global Macro Investor menjangkakan para pelabur berinstitusi yang kebiasaannya menggemari logam berharga juga akan mula melabur ke dalam bitcoin pada tahun hadapan. Justeru, Pal membuat andaian berani dengan mengatakan nilai matawang kripto pertama itu mampu untuk mencecah $250,000 dalam tempoh setahun, dan beliau telah meletakkan nisbah sebanyak 80 dan 20 terhadap order jualan bagi kesemua emas yang beliau miliki untuk dilaburkan ke dalam BTC dan juga ETH.
  Ramalan yang lebih ceria dibuat oleh pengasas bursa kripto Gemini iaitu Tyler Winklevoss, salah seorang daripada saudara kembar yang mendapat gelaran jutawan matawang kripto pertama. Beliau berkata di CNBC bahawa nilai bitcoin boleh melebihi paras $500k. Beliau menjelaskan harga semasa coin digital utama itu sebagai “peluang berharga” kerana nilainya mampu naik sebanyak 25 kali ganda pada masa hadapan. “Nilai Bitcoin pasti akan mengatasi emas. Jika ia berlaku, jumlah keseluruhan modal pasaran kripto pasti lebih daripada $9 trilion”, unjur Tyler Winklevoss.
  Dalam pada itu, kemungkinan untuk pasangan BTC/USD menduduki kedudukan di atas paras $20,000 menjelang akhir bulan ini mendapat anggaran sebanyak 30%. Kebarangkalian nilainya turun di zon antara $15,000-15,700 pula mendapat anggaran yang sama iaitu 30%.

 

Kumpulan Analitik NordFX

 

Notis: Penulisan ini tidak boleh dianggap sebagai cadangan atau panduan bagi menyertai pasaran kewangan: ianya bertujuan untuk menyampaikan maklumat sahaja. Berdagang di pasaran kewangan mempunyai risiko dan boleh menyebabkan kehilangan wang deposit.


« Berita dan Analisis Pasaran
Terima
Latihan
Baru dalam pasaran? Rujuk bahagian “Untuk Bermula”. Mula Berlatih
Ikuti Kami