Oktober 8, 2022

EUR/USD: Keadaan Semakin Teruk di EU, Namun Bertambah Baik di AS

 • Pasangan EUR/USD memperbaharui satu lagi paras terendah sepanjang 20 tahun pada 28 September dengan berada di kedudukan 0.9535. Kemudian pembetulan pula berlaku, dan pasangan ini hampir mencecah paras setaranya pada hari Selasa, 4 Oktober, naik ke kedudukan 0.9999. Walau bagaimanapun, kegembiraan bull tidak bertahan lama, satu lagi penyusutan ke bawah berlaku dan kedudukan terakhirnya berada pada paras 0.9737.

  Melihat kepada statistik makro ekonomi, kelebihan akan terus kekal bersama bear untuk jangka masa yang lama. Mengikut data terkini, kadar indeks aktiviti perniagaan dalam sektor perkhidmatan (ISM) di Eurozone susut daripada 49.8 kepada 48.8 mata. Indikator yang sama di AS juga menurun, namun tidak terlalu banyak: daripada 56.9 kepada 56.7, dan dalam masa yang sama kadar tersebut rupa-rupanya adalah lebih tinggi daripada 56.0 mata yang diunjur.

  Keadaan adalah lebih buruk di Jerman: penggerak ekonomi di rantau itu mula perlahan dan bukannya menolak ekonomi di pan-Eropah itu ke hadapan. Kadar indeks aktiviti perniagaan dalam sektor perkhidmatannya turun daripada 47.7 mata kepada 45.0 mata, manakala Indeks Komposit pula susut kepada 45.7 mata daripada 46.9 mata.

  Data bagi kadar dagangan di Jerman untuk bulan Ogos juga menggambarkan masalah yang membimbangkan. Kadar import naik sebanyak 3.4%, tiga kali lebih tinggi berbanding 1.1% yang dijangka. Hasilnya, lebihan dagangan di negara itu turun daripada €3.4 bilion kepada €1.2 bilion.

  Keadaan ekonomi yang membimbangkan ini dan juga kenaikan berterusan kadar inflasi menggambarkan ancaman berlakunya stagflasi di Eurozone. Kenaikan harga sumber tenaga menambah lagi kepada kegusaran yang timbul. Kenaikan ini dilihat akan terus berlaku kerana keputusan yang diambil oleh negara-negara OPEC + untuk mengurangkan pengeluaran hasil minyak mereka dengan serius. Satu lagi faktor negatif adalah jarak negara-negara EU yang hampir dengan lokasi bagi operasi ketenteraan antara Rusia-Ukraine, terutama sekali apabila Presiden Rusia iaitu V. Putin yang sering mengancam untuk menggunakan senjata nuklear mereka.

  Keadaan di AS dilihat lebih baik, dan perkara ini menyumbang kepada pengukuhan nilai mata wang AS dengan semua mata wang yang lain. Kedudukan negara itu jauh daripada medan peperangan antara Rusia-Ukraine, dan krisis harga minyak dan gas tidak berlaku di sana. Menurut ADP, jumlah pekerja dalam sektor swasta naik sebanyak 208K untuk bulan September, tinggi berbanding 200K yang dijangka pasaran. Jumlah pekerjaan baru bukan dalam sektor agrikultur (NFP) di negara itu juga rupa-rupanya adalah lebih tinggi berbanding jangkaan: 263K dan bukan 250K, manakala kadar pengangguran di AS turun daripada 3.7% kepada 3.5% dalam masa sebulan.

  Situasi yang berlaku di pasaran buruh ini telah membolehkan pihak Rizab Persekutuan terus memerangi kadar inflasi dengan mengenakan polisi pengetatan kuantitatif (QT) serta menaikkan kadar faedah ke atas dolar. Ketua Bank Rizab Persekutuan Atlanta iaitu Rafael Bostic berkata kitaran pengetatan ini “masih di peringkat awal” dan memberi amaran supaya tidak mengharapkan ia akan “bertukar” dalam masa terdekat ini. Kenyataan yang hampir sama telah dibuat oleh rakan sejawat beliau iaitu Mary Daly dari Bank Persekutuan San Francisco. Apa sebenarnya yang akan berlaku kepada kadar faedahnya hanya akan diketahui pada 2 November nanti apabila mesyuarat FOMC (Federal Open Market Committee) Bank Persekutuan AS yang seterusnya akan diadakan.

  Semasa ulasan ini dibuat, pada petang Jumaat, 7 Oktober, perbezaan pendapat para penganalisis adalah seperti berikut. 50% penganalisis mengatakan pasangan ini akan terus bergerak ke bawah dalam masa terdekat ini, 30% lagi menjangkakan pertumbuhan, manakala baki 20% pula bersetuju dengan pergerakan mendatar. Dalam kalangan indikator trend pada D1, 40% berwarna merah, 25% berwarna hijau dan 35% pula berwarna kelabu neutral. Gambaran untuk pengayun pula adalah bertentangan sepenuhnya: 100% menyarankan untuk menjual pasangan ini.

  Sokongan terdekat untuk EUR/USD adalah di antara 0.9700-0.9725, diikuti dengan 0.9645, 0.9580 dan paras terendah pada 28 September lalu iaitu 0.9535. Sasaran bear yang seterusnya adalah 0.9500. Paras rintangan serta sasaran bull adalah seperti berikut: 0.9800-0.9825, 0.9900, tugas paling penting adalah untuk kembali berada di antara 0.9950-1.0020, sasaran berikutnya berada di sekitar 1.0130-1.0200.

  Untuk minggu hadapan, penyiaran minit mesyuarat FOMC sebelum ini, serta ucapan oleh ketua ECB iaitu Christine Lagarde pada hari Rabu, 12 Oktober akan memberi sedikit sebanyak maklumat dalam membuat jangkaan. Hari berikutnya, Khamis, 13 Oktober, data pasaran pengguna (CPI) di Jerman, serta data pasaran pengguna dan juga pasaran buruh di AS akan diketahui. Data jualan runcit di AS, serta kadar Indeks Keyakinan Pengguna University of Michigan pula akan dikeluarkan pada hari terakhir minggu bekerja iaitu Jumaat, 14 Oktober.

GBP/USD: Kerugian yang Dialami Pound British

 • Disebabkan penurunan mendadak yang berlaku antara 23-26 September, nilai pound British hampir menjadi setara dengan nilai dolar. Setelah jatuh sebanyak 860 pip, pasangan ini berhenti pada paras 1.0350, berada di bawah paras terendah tahun 1985.

  Penurunan paling teruk yang pernah direkodkan seperti itu telah disebabkan oleh kenyataan Menteri Kewangan British iaitu Kwasi Kwarteng yang mengumumkan satu program pengurangan beban cukai untuk penduduk serta entiti sah di negara itu dan bukannya menaikkan kadar cukai seperti yang dirancang. Dalam konteks inflasi yang telah melebihi 10% pada bulan Julai dan boleh naik kepada 14% menjelang akhir tahun ini, pihak kerajaan mengambil keputusan untuk mengubah pendiriannya dan kembali dengan polisi pelonggaran kuantitatif (QE) walaupun berhadapan dengan hutang awam yang bertambah serta masalah terkumpul yang dihadapi sejak Brexit. Malang untuk seketika, hal ini sudah cukup untuk menjatuhkan mata wang negara tersebut.

  Pejabat Belanjawan Bertanggungjawab (OBR) menganggarkan keputusan ini bersama-sama dengan program sokongan rakyat yang dilaksanakan sebelumnya serta harga sumber tenaga yang terus meningkat akan mendorong kepada pertambahan hutang awam daripada 96% yang terkumpul sekarang kepada 320% jumlah KDNK untuk 50 tahun seterusnya. Parlimen United Kingdom dengan serta-merta membincangkan tentang undi tidak yakin terhadap kerajaan negara itu. Malah pihak IMF juga terkejut dan menyelar tindakan Kabinet British itu. Tidak perlulah bercakap tentang penduduk negaranya: dengan menjangkakan nilai pound akan terus jatuh, mereka mula membeli emas dan mata wang kripto secara aktif. Menurut Bullion Vault, salah sebuah Persatuan Pasaran Bullion London, jumlah akaun baru yang dibuka bertambah lebih dua kali ganda. Peningkatan dua kali ganda dalam jumlah dagangan pasangan BTC/GBP juga dapat dilihat dalam bursa kripto. Dengan kata lain, apa yang digelar sebagai “merugikan” sejak berkurun lamanya telah pun berlaku.

  Kedudukan terakhir pada minggu lalu berada pada paras 1.1079. Menurut pakar strategi ING, kumpulan perbankan terbesar di Belanda, kedudukan pound sekarang adalah tidak stabil disebabkan oleh ketidakstabilan pasaran bon, kemerosotan situasi fiskal serta keadaan akaun operasi semasa di UK. Justeru, mereka menjangkakan pasangan GBP/USD akan kembali berada di bawah paras 1.1000. Rakan sejawat mereka di MUFG Bank menjangkakan ia akan turun sekali lagi ke paras terendah pada sepuluh hari terakhir bulan September. Untuk unjuran median, majoriti penganalisis (55%) juga memihak kepada bear. 15% menjangkakan pengukuhan nilai pound, manakala 30% lagi berpendirian neutral. 100% pengayun pada D1 menunjukkan penurunan sepenuhnya. Namun gambarannya bercampur-campur dalam kalangan indikator trend: 35% berwarna merah, peratusan yang sama untuk warna hijau, dan baki 30% lagi berwarna kelabu. Paras dan zon sokongan paling hampir adalah di antara 1.0985-1.1000, 1.0500-1.0740 serta paras terendah pada 26 September lalu iaitu 1.0350. Jika pergerakan pasangan ini berubah ke atas, bull akan berhadapan dengan rintangan pada paras 1.1230, 1.1400, 1.1470, 1.1720, 1.1800 1.1960.

  Hari Selasa, 1 Oktober boleh ditanda pada kalendar peristiwa kerana data pengangguran di UK akan dikeluarkan. Ketua Bank of England iaitu Andrew Bailey akan memberikan ucapan beliau pada hari yang sama.

USD/JPY: “Tidak Inginkan Pergerakan Yen yang Mendadak”

Ramalan Forex dan Mata Wang Kripto bagi 10 - 14 Oktober, 20221

 • Jika diingat unjuran median para penganalisis untuk pasangan JPY/USD dua minggu lalu adalah tersangat kabur. Pada waktu itu 45% daripada penganalisis memihak kepada bull, 45% lagi berpendirian sebaliknya, dan baki 10% pula kekal neutral. Situasi ketaktentuan ini telah terbukti sepenuhnya: pasangan ini telah bergerak dalam saluran mendatar antara 143.50-145.30 sejak 26 September, menghabiskan kebanyakan masanya dalam julat dagangan yang lebih kecil di antara 144.00-144.85. Lonjakan ke paras 146.00 tidak menjadi kenyataan. Harapan bear untuk nilai yen menjadi lebih kukuh setelah buat pertama kalinya dalam tempoh 24 tahun Kementerian Kewangan Jepun mengarahkan pihak Bank Persekutuan Jepun (BOJ) supaya campur tangan dalam menyokong mata wang negara itu juga tidak berlaku.

  Sejumlah 2.8 trilion yen ($19.3 bilion) telah diperuntukkan untuk tujuan ini pada bulan lalu. Disebabkan keputusan ini, rizab tukaran asing Jepun susut sebanyak 4.2% menjadikan jumlahnya kepada $1.238 trilion. Jumlah rizab tukaran asing negara itu adalah sebanyak $1.409 trilion pada tahun lalu. Deposit Jepun di Bank-Bank Persekutuan negara lain, jumlah sekuriti asing, dan juga rizab emasnya juga berkurangan.

  Barisan kepimpinan negara itu dilihat agak berpuas hati dengan keadaan tenang yang dialami sebut harga USD/JPY. Maka, dengan memberikan komen pada campur tangan terakhir pada 7 Oktober lalu, Perdana Menteri Jepun iaitu Fumio Kishida menyatakan bahawa “pergerakan mendadak, sebelah pihak yang dialami yen baru-baru ini tidaklah begitu diingini”. Kenyataan ini menimbulkan persoalan: adakah keputusan yang diambil oleh Menteri Kewangan dan juga Bank Negara itu adalah bertentangan dengan pendirian Perdana Menterinya? Atau adakah mereka tidak menjangkakan peningkatan kadar turun naik seperti itu?

  Dalam masa yang sama, hakikatnya masih lagi seperti yang dijangka, tiada pengukuhan jangka masa yang berlaku kepada mata wang Jepun, dan pasangan USD/JPY mengakhiri minggu lalu pada paras 145.30. Sokongan berada di zon dan paras 144.85, 144.20, 143.50, 142.60, 141.80-142.20 dan 140.25-140.60. Tugas utama bull adalah untuk menghalang pasangan ini daripada berada di bawah paras 145.00, dan tugas keduanya adalah untuk naik ke paras 146.00. Ia diikuti dengan paras 146.78, paras yang dicapai sebelum Jepun dan AS mengambil tindakan bersama untuk menyokong yen pada tahun 1998. 100% indikator trend dan pengayun pada D1 adalah berwarna hijau, walaupun satu pertiga daripada pengayun menunjukkan pasangan ini memiliki lebihan belian.

  Tiada statistik untuk keadaan ekonomi di Jepun yang penting dijangka akan dikeluarkan pada minggu ini. Disamping itu, para pelabur harus ingat bahawa pada hari Isnin, 10 Oktober adalah hari cuti umum di negara itu kerana menyambut Hari Sukan Kebangsaan.

MATA WANG KRIPTO: Bitcoin Masih Lagi Emas. Walaupun Emas Digital.

 • Menurut The Block, jumlah pelabur aktif yang ada di dalam rangkaian bitcoin telah bertambah sebanyak 4.5 juta sejak 1 Januari, 2022 walaupun wujudnya trend bearish di peringkat global. Jumlah alamat bitcoin dengan baki sekurang-kurangnya 0.01 BTC telah mencecah kadar tertinggi dalam sejarahnya iaitu 10.7 juta hanya dalam beberapa minggu yang lepas (Dalam masa yang sama, kira-kira 47% pemiliknya masih lagi berkeuntungan walaupun mata wang kripto unggul ini telah lama jatuh daripada nilai tertinggi dalam sejarahnya).

  Dinamik pergerakan ini adalah berpunca daripada krisis ekonomi di Eropah yang teruk, dan disebabkan itu semakin ramai pelabur runcit melabur dalam mata wang kripto utama tersebut bagi mempelbagaikan tahap risiko. Cukuplah untuk mengambil UK sebagai contoh, apabila nilai pound susut teruk antara 23-26 September disebabkan oleh hilang keyakinan terhadap polisi fiskal kerajaan. Akibatnya, para pelabur yang berasa panik mula menukar mata wang British kepada emas fizikal dan juga aset kripto. Kami tertanya-tanya dalam ulasan sebelum ini adakah BTC boleh dianggap sebagai emas digital. Melihat kepada perkara yang berlaku di UK, jawapannya adalah ya.

  Apa yang telah berlaku membayangkan bahawa pasaran kewangan tradisional yang tidak stabil dapat memberi manfaat kepada pasaran kripto. Ini bukan hanya pendapat kami semata-mata. Stanley Druckenmiller, seorang hartawan dan juga bekas rakan sekutu George Soros di Quantum menjangkakan lonjakan aset digital di tengah-tengah keruntuhan ekonomi yang berasaskan wang fiat. Beliau menyatakan perkara ini pada persidangan CNBC. Ahli kewangan itu menjangkakan ekonomi akan mengalami “kejatuhan teruk” pada tahun 2023 berdasarkan kepada pengetatan polisi kewangan Rizab Persekutuan yang agresif.

  Beliau berpendapat, pelonggaran kuantitatif serta kadar faedah yang rendah mendorong kepada kewujudan gelembung dalam pasaran kewangan. Faktor-faktor ini bukan saja ditamatkan sekarang, tetapi telah diterbalikkan. Pihak Rizab Persekutuan telah mengurangkan penyata imbangan mereka yang berjumlah $9 trilion dan sudahpun berjaya menaikkan kadar faedah utamanya sebanyak lima kali kepada 3.25%, dijangka mencecah 4.6% untuk kadar tertingginya. “Anda tidak perlu bercakap tentang perkara di luar jangkaan untuk mula berasa bimbang,” hartawan itu berkata. Pada pendapat beliau, jika keyakinan terhadap keputusan bank persekutuan mula hilang, mata wang kripto “akan memainkan peranan penting dalam kebangkitannya”.

  Bukan saja Stanley Duckenmiller yang bimbang ekonomi tidak akan dapat bertahan dengan pengetatan kewangan seperti itu, malah pasaran secara keseluruhannya juga turut merasai perkara yang sama. Menurut Morgan Stanley, selain daripada kenaikan kadar faedah, penguncupan kadar bekalan wang bulanan di peringkat global telah mencecah sebanyak $750 bilion dalam bentuk nilai dolar. Ini mengakibatkan kemelesetan yang lebih teruk. Hanya Rizab Persekutuan yang boleh mengubah situasi ini jika mereka membatalkan rancangannya untuk memerangi inflasi. Melihat masa hadapan, penulis buku paling laris Rich Dad Poor Dad iaitu Robert Kiyosaki menggelar keadaan sekarang sebagai peluang terbaik untuk membeli mata wang kripto pertama itu dan lain-lain aset digital. “Beli lebih banyak. Apabila Rizab Persekutuan menukar fikiran mereka dan menurunkan kadar faedah, anda akan tersenyum sementara yang lain akan menangis,” kata beliau.

  Mike Novogratz, CEO Galaxy Digital juga menjangkakan perkara yang sama. Penganalisis ini tidak menolak kemungkinan penggubal dasar itu akan memulakan semula proses pelonggaran kuantitatif pada masa akan datang dengan tujuan untuk menstabilkan keadaan pasaran. Beliau berpendapat, kedudukan bitcoin dilihat stabil walaupun dengan keadaan makroekonomi yang berlaku sekarang. Jika terjadinya perubahan polisi Rizab Persekutuan, nilai BTC masih akan mampu untuk mencecah $500,000 dalam beberapa tahun lagi.

  Untuk masa terdekat, Ardian Zdunczyk, pengasas dan CEO The Birb Nest berkongsikan unjurannya di sini. Mengikut data lampau yang menjadi rujukan beliau, suku keempat sering membawa kejayaan kepada BTC. Berdasarkan perkara ini, pelabur boleh menjangkakan pulangan yang baik sepanjang dua bulan akan datang. Benar, Zdunczyk terus membuat kesimpulan yang tiada siapa mampu untuk memberi jaminan terhadapnya.

  Menurut penganalisis ini, satu lagi hujah yang berpihak kepada lonjakan nilai sebelum tibanya Tahun Baru adalah hakikat bahawa nilai coin itu naik sedikit berbanding trend sepanjang 200 harinya. Tidak seperti mata wang fiat yang berada dalam keadaan tidak stabil, nilai bitcoin terus kekal berada di sekitar $20,000. Semua pasaran sedang menunggu kestabilannya sekarang. Mereka sudah bosan dengan kegawatan, kejatuhan nilai saham syarikat, unjuran kelam IMF serta polisi Bank Persekutuan yang tidak diterima ramai, jelas Ardian Zdunczyk. Justeru, berdasarkan perkara ini, semakin lama bitcoin dilihat menjadi semakin menarik.

  Berlatarbelakangkan kestabilan harga BTC, metrik yang berkaitan dengan penghasilannya juga semakin bertambah baik. Lebih tepat lagi, kadar hash penghasilannya mencecah rekod 242 EH/s. Penganalisis menganggarkan kadar ambang “menyakitkan” untuk penghasil mendapat balik modal adalah pada nilai $18,300. Mengikut pengiraan Glassnode, sebanyak 78,400 BTC berisiko tinggi akan dicairkan jika nilai bitcoin berada di bawah paras ini yang diperoleh daripada model regresi kesukaran penghasilannya. Nilai ini tinggi sedikit berbanding nilai terendah bulan Jun iaitu $17,840.

  Baki yang ada pada penghasil adalah sebanyak 78,400 BTC, itu adalah jumlah maksimum coin yang boleh menaikkan jualan jika peserta pasaran dalam kategori ini berhadapan dengan tekanan. Buat masa ini, kebanyakan jualan yang dijalankan oleh para penghasil adalah dikaitkan dengan kelompok Poolin. Pada bulan September, wakil syarikat berkenaan mengaku bahawa terdapat sedikit masalah mengenai likuiditi.

  Pakar strategi dan juga pedagang mata wang kripto iaitu Cantering Clark juga memberi amaran bahawa nilai BTC boleh jatuh merudum ke paras terendah sepanjang lima tahun di tengah-tengah pasaran saham yang lemah. Mengikut pengiraan beliau, nilai bitcoin boleh menyusut hampir sebanyak 40% daripada nilai semasa jika kadar indeks saham S&P 500 terus mengikuti trend bearish. “Jika kadar S&P 500 turun di sekitar kawasan penting yang berikutnya di antara 3,200-3,400 [pips], saya merasakan andaian paling tepat adalah kejatuhan kripto akan menjadi 2-3 kali lebih teruk. Ini bermakna BTC sekurang-kurangnya akan menguji semula lengkung terbesar dalam tempoh lima tahun: kira-kira $12,000-13,000,” pedagang itu menjangkakan.

  Namun, untuk masa terdekat, beliau percaya bull bitcoin mampu memberikan sedikit keyakinan dalam pasaran jika mereka berjaya berada di atas paras $20,000. “Jika paras tertinggi mingguan berjaya ditembusi, saya rasa BTC akan mendapat sedikit momentum, ujar Cantering Clark.

  Para pengguna media sosial baru-baru ini telah membincangkan dengan hebat tentang hakikat bahawa 7 Oktober adalah hari penting buat pasaran mata wang kripto pada minggu lalu. Sebabnya adalah data pasaran buruh di AS telah dikeluarkan pada hari tersebut. Bersama-sama dengan kadar CPI, statistik ini membolehkan kita membuat unjuran berapa tinggi kadar faedah boleh dinaikkan oleh pihak Rizab Persekutuan pada mesyuarat mereka yang seterusnya pada bulan November nanti. Kenaikan ini sudah pastinya akan memberi kesan terhadap aset berisiko seperti saham dan juga mata wang kripto.

  Reaksi yang diberikan pasaran terhadap penyiaran data itu adalah menurunkan sebut harga aset berisiko: semasa ulasan ini dibuat (petang Jumaat, 7 Oktober), kadar BTC/USD berada di bawah $20,000 dan didagangkan pada $19,610. Jumlah keseluruhan modal pasaran kripto adalah $0.946 trilion ($0.935 trilion pada minggu lalu). Bacaan Indeks Fear & Greed Kripto hanya naik 1 mata dalam tempoh tujuh hari, darip 22 kepada 23, dan masih berada di zon Extreme Fear.

  Seperti biasa, kami akan cuba berikan galakan bersifat optimis kepada semua orang dipenghujung ulasan ini. Menurut Setiausaha Perbendaharaan AS iaitu Janet Yellen, industri kripto yang masih belum diselia adalah dipenuhi dengan risiko dan mampu memudaratkan seluruh sistem kewangan AS. Menjadi kebiasaan, pasaran akan mentafsir kenyataan seperti ini sebagai satu ancaman, dan menjadi faktor bearish untuk bitcoin dan lain-lain mata wang kripto. Namun, penyelia pasaran niaga hadapan di AS iaitu Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (Commodity Futures Trading Commission atau CFTC) percaya bahawa undang-undang yang sesuai mampu memberi kesan bulish yang hebat kepada nilai BTC. Ketua CFTC iaitu Rostin Behnam menjelaskan bahawa rangka kerja undang-undang yang jelas boleh membantu merangsang jumlah pelabur berinstitusi.

  Tidak syak lagi bahawa agensi kerajaan AS akan memasukkan industri kripto ke dalam “pelukan” undang-undang mereka tidak lama lagi. Namun bagaimana jika jangkaan Mike Novogratz menjadi kenyataan, dan kita dapat lihat nilai bitcoin berada di sekitar $500,000?

 

Bahagian Analisis NordFX

 

Notis: Penulisan ini tidak boleh dianggap sebagai cadangan atau panduan bagi menyertai pasaran kewangan: ianya bertujuan untuk menyampaikan maklumat sahaja. Berdagang di pasaran kewangan mempunyai risiko dan boleh menyebabkan kehilangan wang deposit.


« Berita dan Analisis Pasaran
Terima
Latihan
Baru dalam pasaran? Rujuk bahagian “Untuk Bermula”. Mula Berlatih
Ikuti Kami