April 3, 2024

Tahap Fibonacci telah menjadi sebahagian penting dari analisis teknikal pasaran kewangan. Pedagang menggunakannya sebagai alat untuk mengenal pasti potensi tahap sokongan dan rintangan, titik pivet harga, tempoh trend, dan saat optimal untuk mengambil keuntungan. Di platform MetaTrader 4 (MT4), di antara alat grafik terbina, anda boleh menemui pilihan Draw Fibonacci retracement. Alat ini membantu dalam meramalkan pergerakan aset yang diperdagangkan, berdasarkan anggapan bahawa pasaran bergerak dalam siklus dan bahawa pembetulan harga sering mengikuti corak yang ditemui oleh Leonardo Fibonacci.

Sejarah Ringkas

Sejarah urutan Fibonacci, sifat-sifat luar biasanya, dan hubungannya dengan "Golden Ratio" yang "divine" telah diperinci dalam sebuah artikel terpisah. Kami menyebutkan bahawa urutan ini diperkenalkan ke dalam sains Eropah pada abad ke-13 oleh ahli matematik Itali, Leonardo dari Pisa, juga dikenali sebagai Fibonacci. Ia bermula dengan 0 dan 1, dan setiap nombor berikutnya adalah jumlah dari dua nombor sebelumnya (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, dan seterusnya). Dalam artikel yang sama, kami membincangkan aplikasi siri nombor ini dalam pelbagai bidang kehidupan kita: matematik, fizik, kimia, sibernetik, arsitektur, biologi, dan bahkan musik. Sekarang, kami akan membincangkan hubungan nombor Fibonacci dengan pasaran Forex, saham, cryptocurrency, dan komoditi. Penggunaan urutan Fibonacci dalam pasaran kewangan bukanlah idea asli dari matematikawan itu sendiri. Aplikasi prinsip-prinsip ini pertama kali ke pasaran saham dan kemudian ke pasaran kewangan lainnya diteroka dan mendapat populariti hanya pada abad ke-20. Salah satu yang pertama mula menggunakan urutan ini adalah Ralph Elliott, pengembang Teori Gelombang Elliott. Namun, tahap Fibonacci menjadi paling meluas berkat karya analis lain, yang namanya akan kami sebutkan di akhir artikel.

Tahap Fibonacci: Panduan Meramal Pergerakan Pasaran1

Tahap Retracement Fibonacci

Alat yang paling popular dalam analisis teknikal yang dinamakan sempena ahli matematik Itali adalah tahap Retracement Fibonacci, yang digunakan untuk menentukan sejauh mana pembetulan harga dari trend utama. Tahap retracement yang paling biasa adalah 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8%, dan kadangkala 78.6%. Untuk mengaplikasikan tahap-tahap ini, seseorang mesti terlebih dahulu mengenal pasti trend utama pada carta harga. Kemudian, di terminal MT4, alat Draw Fibonacci retracement diterapkan kepada dua titik ekstrem dari trend ini: minimum dan maksimum untuk trend menaik atau maksimum dan minimum untuk trend menurun. Tahap Fibonacci yang dihasilkan pada carta membantu mengenal pasti zon potensi di mana harga mungkin mengalami sokongan atau rintangan dan, seterusnya, berbalik. Pembaca yang teliti akan segera memperhatikan perbezaan antara nombor Fibonacci dan tahap retracement Fibonacci. Pada pandangan pertama, mereka tampak tidak berkaitan, tetapi ini tidak benar.

  • - Tahap 23.6% diperoleh sebagai nisbah yang lebih dalam ketika nombor dibahagikan dengan nombor yang terletak dua tempat ke kanan dalam urutan.

  • - Tahap 38.2% hasil daripada membahagikan nombor dalam urutan Fibonacci dengan nombor yang terletak segera di sebelah kanannya. Sebagai contoh, membahagikan 34 dengan 89 memberikan kira-kira 0.382.

  • - Tahap 61.8% (atau pembalikan daripada 38.2%) diperoleh dengan membahagikan nombor dalam urutan Fibonacci dengan nombor yang langsung mengikutinya. Sebagai contoh, 55 dibahagikan dengan 89 adalah kira-kira 0.618.

  • - Tahap 50% bukan hasil langsung dari penerapan urutan Fibonacci, tetapi sering digunakan dalam analisis teknikal kerana kesederhanaan dan kepentingan psikologinya. Telah diperhatikan bahawa harga sering membetulkan kira-kira separuh daripada pergerakan sebelumnya.

  • - Tahap 78.6% adalah akar kuasa dua dari 61.8%.

Tahap Extension Fibonacci

Tahap extension Fibonacci digunakan untuk menentukan tahap potensi yang dapat diteruskan pergerakan harga dalam arah trend utama setelah pembetulan. Tahap-tahap ini, termasuk 161.8%, 261.8%, dan 423.6%, juga berdasarkan anggapan bahawa pergerakan pasaran sering mengikuti proporsi yang ditemukan dalam alam dan matematik. Extension membantu pedagang mengenal pasti sasaran untuk menutup posisi atau mengambil keuntungan setelah pembetulan selesai. Walaupun bukan nombor dari urutan Fibonacci, tahap-tahap ini erat kaitannya dengannya melalui sifat matematik, terutamanya Golden Ratio (1.618)

- 161.8% secara langsung merupakan hasil daripada Golden Ratio yang dikalikan dengan 100. Tahap extension ini sangat penting kerana ia sesuai dengan titik di mana pergerakan harga seterusnya dapat proporsional dengan trend sebelumnya, dikalikan dengan koefisien Golden Ratio. Dalam konteks urutan Fibonacci, jika anda mengambil sebarang nombor dan mengalikannya dengan 1.618, anda akan mendekati nilai nombor seterusnya dalam urutan.

- 261.8% dan 423.6% adalah peratusan yang juga berkaitan dengan Golden Ratio tetapi mewakili sasaran yang lebih panjang atau lebih ekstrem setelah pembetulan. Sebagai contoh, 261.8% dapat diperoleh dengan mengalikan Golden Ratio (1.618) dengan dirinya sendiri dan kemudian mengalikan dengan 100 untuk mengubahnya menjadi peratusan. Tahap ini menunjukkan sasaran lebih lanjut untuk pergerakan harga, yang mungkin sangat relevan dalam tren kuat. 423.6% diperoleh dengan penggandaan lebih lanjut Golden Ratio atau melalui kombinasi lain nombor Fibonacci yang dikalikan dengan diri mereka sendiri dan dengan 100. Tahap ini mewakili sasaran yang lebih ekstrem, yang mungkin dicapai dalam kasus langka pergerakan tren yang sangat kuat.

Petua Aplikasi Praktikal

Tahap retracement dan extension Fibonacci adalah alat yang kuat bagi pedagang yang berpengalaman, menawarkan kemungkinan yang lebih tinggi untuk meramal perilaku pasaran. Namun, penting untuk diingat bahawa, seperti alat lain, mereka tidak memberikan jaminan 100%. Oleh itu, disiplin pengurusan risiko yang ketat harus diperhatikan, dan mereka harus digunakan bersama dengan metode analisis teknikal dan indikator lain, seperti Moving Averages (MA), Relative Strength Index (RSI), MACD, dan tahap volume, untuk mendapatkan isyarat yang lebih boleh dipercayai untuk memasuki atau keluar dari perdagangan. Juga penting untuk mempertimbangkan pelbagai kerangka waktu. Sebagai contoh, tahap Fibonacci yang dikenal pasti pada carta harian atau mingguan mungkin lebih signifikan daripada yang pada kerangka waktu yang lebih pendek, menyediakan tahap sokongan atau rintangan yang lebih kuat. Sebelum memutuskan untuk memasuki perdagangan berdasarkan tahap Fibonacci, adalah disarankan untuk menunggu isyarat pengesahan, seperti corak lilin. Selain itu, apabila menerapkan alat Draw Fibonacci retracement, pemilihan titik permulaan dan akhir yang betul sangat penting. Titik tinggi dan rendah yang signifikan, yang merupakan puncak atau lembah yang jelas didefinisikan pada carta, harus dipilih. Penting untuk memahami bahawa walaupun tahap Fibonacci dapat menyediakan penanda aras yang berguna, pasaran tidak selalu merespons mereka secara dapat diramalkan, kerana mereka mewakili faktor psikologi daripada hukum yang kaku. Oleh itu, pedagang harus bersiap sedia untuk pergerakan yang tidak dijangka dan mengurus risiko dengan sewajarnya. Ini dapat dibantu dengan menetapkan perintah Stop Loss dan Take Profit. Sebagai contoh, Stop Loss dapat diletakkan sedikit di luar tahap Fibonacci kunci untuk melindungi terhadap pecahan palsu.

Alat Analisis Teknikal

Terdapat banyak alat berdasarkan tahap Fibonacci. Fibonacci Retracement mungkin adalah yang paling popular di kalangan pedagang, yang telah kami bincangkan. Ia diintegrasikan ke dalam terminal MetaTrader 4, di mana ia dipanggil Draw Fibonacci Retracement. Alat lain, Fibonacci Extension, juga telah dibincangkan. Fibonacci Projections adalah alat yang serupa dengan Fibonacci Extension. Perbezaannya adalah ia menawarkan cara untuk menganggarkan pergerakan harga seterusnya berdasarkan saiz dan arah gelombang pergerakan sebelumnya. Untuk meramalkan pergerakan masa depan, seseorang mesti memilih tiga titik dalam gelombang sebelumnya: permulaan pergerakan, akhir pergerakan, dan titik akhir pembetulan. Alat lain, Fibonacci Fan, terdiri daripada garis-garis yang ditarik dari satu titik (biasanya minimum atau maksimum yang signifikan) melalui tahap retracement Fibonacci pada carta. Garis kipas dapat berfungsi sebagai garis sokongan atau rintangan potensial. Akhirnya, Zon Waktu Fibonacci, alat yang agak tidak biasa untuk analisis teknikal, digunakan untuk mengenal pasti momen pembalikan potensial berdasarkan masa yang telah berlalu. Zon terdiri daripada siri garis vertikal yang ditempatkan pada selang waktu tertentu, yang sesuai dengan urutan Fibonacci dan menunjukkan bahawa titik pembalikan penting mungkin berlaku pada saat-saat ini. Seperti yang telah dinyatakan sebelumnya, alat-alat ini, seperti yang lain, tidak menjamin ramalan yang akurat mengenai pergerakan harga masa depan. Mereka hanya menyediakan tahap potensial untuk dipertimbangkan ketika merancang operasi perdagangan dan mengembangkan strategi perdagangan. Penggunaan yang berjaya dari alat-alat yang disenaraikan memerlukan latihan, kesabaran, disiplin, dan pemahaman mendalam tentang keadaan pasaran.

Sedikit Lagi Sejarah: Dari Abad ke-13 hingga Abad ke-20

Treatise matematik utama, "Liber Abaci" (Buku Perhitungan), ditulis oleh Fibonacci pada tahun 1202, dengan edisi yang disemak muncul pada tahun 1228. Buku ini didedikasikan untuk pemaparan dan promosi aritmetik desimal dan meletakkan dasar untuk penyebaran angka Indo-Arab, termasuk representasi nombor sifar. Dalam karya ini, semasa menyelesaikan masalah tentang pertumbuhan populasi arnab, Fibonacci merumuskan urutan terkenal yang memakai namanya dan telah menjadi sumbangan terpentingnya kepada matematik. Urutan Fibonacci menemui aplikasi baru dalam perdagangan pasaran kewangan pada abad ke-20, terutamanya berkat beberapa pedagang dan analis kewangan yang mempelajari dan menggunakannya dalam kerja mereka. Kebanyakan dari mereka mengaitkan tahap Fibonacci dengan corak harga dan Teori Gelombang Elliott. Walaupun kerja Ralph Elliott berdasarkan pola dan urutan yang berulang, ia menemukan hubungan dengan urutan yang dibincangkan. Elliott menemukan bahawa pola gelombang pasaran mengikuti struktur yang agak berkaitan dengan nombor Fibonacci. Sebagai contoh, membagi gelombang menjadi fraktal 5 dan 3, yang menjumlahkan hingga 8, adalah sebahagian dari urutan Fibonacci. Pengikut Elliott, Robert Prechter, menegaskan bahawa gelombang pasaran mengikuti psikologi kumpulan, dengan jelas menunjukkan bahawa memang pola ini dapat diramalkan menggunakan nombor Fibonacci. Larry Pesavento membuat sumbangan penting dalam mempopulerkan penggunaan tahap Fibonacci dalam analisis teknikal. Veteran perdagangan ini menulis banyak buku yang meneroka corak harga harmonik, banyak di antaranya erat kaitannya dengan urutan ahli matematik Itali tersebut. Scott Carney juga mengembangkan beberapa corak harmonik, seperti "Butterfly" dan "Crab," berdasarkan tahap Fibonacci. Sumbangan Philip Carret juga tidak boleh dilupakan. Pendiri Dana Pioneer menggunakan prinsip matematik untuk menganalisis pasaran, dan pendekatannya terhadap pelaburan, berdasarkan analisis jangka panjang dan pemilihan saham, mencerminkan prinsip yang serupa dengan pencarian "Golden Ratio."

***

Kesimpulannya, mari kita sajikan beberapa pernyataan yang mencerminkan pendapat umum banyak pedagang dan analis tentang kepentingan dan kegunaan tahap Fibonacci dalam analisis kewangan:

  • "Urutan Fibonacci adalah susunan alam semesta secara alami, dan oleh itu masuk akal untuk menerapkannya ke pasaran kewangan untuk meramalkan pergerakan masa depan."
  • "Tahap retracement Fibonacci bukanlah cawan suci perdagangan, tetapi mereka sangat berguna untuk memahami psikologi pasaran dan pembalikan potensial."
  • "Extension Fibonacci sangat berharga untuk menetapkan sasaran keuntungan dalam pasaran yang sedang tren, menawarkan peta jalan ke mana harga mungkin bergerak seterusnya."


« ARTIKEL BERGUNA
Ikuti Kami