Disember 4, 2023

Setiap pedagang yang telah membuat dagangan gandingan mata wang di Forex, melabur dalam saham atau mata wang kripto, menjalankan transaksi CFD menggunakan emas atau minyak, mesti pernah mendengar tentang Sistem Rizab Persekutuan (FRS) A.S. Walaupun pedagang ini hanya menggunakan analisis teknikal dan bukan penggemar analisis fundamental, keberkesanan pengiraan dan pembentukan grafik mereka akan bergantung kepada keputusan yang dibuat oleh FRS. Lagi pun, keputusan-keputusan inilah yang membentuk, atau sebaliknya, melemahkan trend global dan jangka pendek dalam pasaran kewangan. Maka, apakah organisasi yang ada di sebalik Sistem Rizab Persekutuan A.S.?

Tercetus Daripada Panik Bank

Asal usul Sistem Rizab Persekutuan (FRS) boleh dilihat sudah bermula sejak kurun ke-19 lagi apabila pada tahun 1886, sekumpulan hartawan membeli Pulau Jekyll yang terletak di negeri Georgia, dan mengubahnya menjadi satu kelab persendirian. Keluarga-keluarga yang memiliki jumlah satu per enam daripada kekayaan dunia, termasuklah keluarga Astors, Vanderbilts, Morgans, Pulitzers, dan lain-lain lagi akan pergi bercuti di pulau tersebut.

Keahlian kelab serta akses ke pulau tersebut adalah terhad kepada umum. Sebagai contoh, bakal Perdana Menteri United Kingdom, Winston Churchill gagal untuk mendapatkan keahlian. Bakal Presiden A.S. iaitu William McKinley juga tidak diterima masuk ke dalam komuniti tersangat elit yang tertutup ini.

Pada ketika itu di Amerika Syarikat, perbahasan mengenai sistem berpusat bagi menguruskan aktiviti kewangan mula dibincangkan. Gesaan ini berpunca daripada empat krisis kewangan utama yang menggegarkan negara itu antara tahun 1873 dan 1907. Pada mulanya, idea untuk menubuhkan bank berpusat tidak diterima dengan sangat baik. Walau bagaimanapun, peristiwa "Panic of 1907" yang turut dikenali sebagai "Bankers' Panic" mengubah segalanya. Satu krisis yang berpunca daripada cubaan untuk mengambil alih saham salah sebuah syarikat perbankan terbesar tersebar di setiap pelusuk negara. Hal ini bukan saja telah meruntuhkan Bursa Saham New York hampir 50% malah juga mengakibatkan kebankrapan bank-bank dan perniagaan secara besar-besaran, serta menambah jumlah pengangguran.

Seperti yang dinyatakan tadi, pada waktu itu, tiada lagi bank pusat di Amerika Syarikat yang boleh menyelia pengedaran mata wang dan menghalang keadaan panik. Justeru, pihak kerajaan pergi berjumpa ahli perbankan persendirian, lebih tepat lagi J.P. Morgan, penduduk di Pulau Jekyll (belum pernah mendengar tentang Bank J.P. Morgan). Beliau mengumpul institusi-institusi kewangan utama dan membentuk satu pakatan yang menyediakan dana secukupnya bagi menstabilkan keadaan. Yang menariknya, Morgan dianggap sebagai punca kepada krisis ini: beliau memulakannya, dan kemudian menjadi individu yang menyelesaikannya.

Kejadian itu menunjukkan bahawa sistem perbankan Amerika memerlukan perubahan dan badan persekutuan perlu diwujudkan bagi menyelaraskan tindakan bank-bank komersial, memastikan kecairan serta keselamatan deposit. Kongres A.S. telah menubuhkan Suruhanjaya Kewangan Negara yang ditugaskan untuk menyiasat kestabilan sistem perbankan di negara tersebut. Pada tahun 1913, satu undang-undang telah digubal yang menubuhkan Sistem Rizab Persekutuan (Federal Reserve System atau FRS) - satu agensi persekutuan bebas yang menjalankan tugas-tugas bank pusat.

Rizab Persekutuan A.S. dan FOMC: Sejarah, Struktur, Fungsi, dan Personaliti1

1913-1951: Fasa Pembentukan

Pada waktu itu, Sistem Rizab Persekutuan (FRS) terdiri daripada 12 Bank Rizab Persekutuan (FRB) wilayah, setiap satunya memiliki presiden sendiri, manakala Lembaga Gabenor Sistem Rizab Persekutuan (FRS Board) akan dilantik oleh Presiden A.S. dan mendapat pengesahan Senat. FRS Board bertanggungjawab untuk keseluruhan bimbingan dan penyeliaan aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh FRB. Mereka turut bertanggungjawab untuk menetapkan kadar diskaun yang akan disediakan FRB bagi pinjaman terhadap bank-bank komersial. Seterusnya, pihak FRB akan menjalankan tugas-tugas seperti memegang rizab bank-bank komersial, mengeluarkan wang kertas, melaksanakan operasi pasaran terbuka menggunakan sekuriti kerajaan dan lain-lain agensi, serta menyelia dan memantau aktiviti bank-bank komersial di wilayah masing-masing.

Pada tahun 1933, semasa berlakunya Zaman Kemelesetan, Akta Perbankan telah digubal, memperkenalkan Sistem Insuran Deposit Persekutuan, melarang bank-bank komersial daripada melakukan aktiviti pelaburan, serta mengembangkan penguasaan FRS. Pada tahun 1935, satu lagi undang-undang telah diluluskan, mewujudkan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) yang menjadi badan utama dalam memformulasikan polisi kewangan. Jawatankuasa ini telah diberi kuasa untuk menjalankan operasi pasaran terbuka menggunakan sekuriti, mempengaruhi bekalan wang dan kadar faedah dalam ekonomi. Justeru, ia menjadi satu perkakas utama bagi Rizab Persekutuan A.S. dalam mengawal selia pengedaran dan pembiayaan mata wang.

Sekarang ini, Jawatankuasa itu terdiri daripada 12 individu yang layak untuk membuat undian, termasuklah tujuh orang ahli Lembaga Gabenor Sistem Rizab Persekutuan, dan lima orang presiden FRB. Presiden Bank Rizab Persekutuan New York adalah ahli tetap dalam FOMC, manakala empat orang lagi presiden FRB akan mengikut giliran setiap tahun.

Pada tahun 1951, satu persetujuan telah dicapai antara pihak Rizab Persekutuan dan Jabatan Perbendaharaan A.S. yang dikenali sebagai Treasury-Fed Accord. Menurut perjanjian ini, Rizab Persekutuan mendapat kebebasan sepenuhnya daripada kerajaan berkenaan hal-hal polisi kewangan dan menghentikan sokongan terhadap hasil perolehan bon kerajaan yang tetap. Perkara ini membolehkan Rizab Persekutuan memberikan respon yang lebih fleksibel terhadap perubahan keadaan ekonomi dan menggunakan alatan sendiri bagi mencapai matlamat mereka: kestabilan harga, pertumbuhan ekonomi, guna tenaga penuh, kestabilan bayaran yang seimbang.

Pencapaian dan Kegagalan

Sejak diperkenalkan, Sistem Rizab Persekutuan telah dipimpin oleh 16 orang individu, setiap seorang daripada mereka memiliki sejarah kejayaan dan kegagalan. Mari lihat tentang mereka yang pernah mengetuai institusi ini sejak lima puluh tahun yang lalu.

Paul Volcker: Tidak dinafikan bahawa setiap tindakan yang dibuat Rizab Persekutuan tidak selalunya membawa kepada kejayaan. Sebagai contoh, pada tahun 1979, di tengah-tengah keadaan meleset dan kadar faedah yang tinggi, di bawah pimpinan Paul Volcker, penggubal dasar ini telah mengubah strategi polisi kewangan mereka, mengalihkan fokus kepada mengehadkan pertumbuhan bekalan wang dan bukannya mengurus kadar faedah. Hal ini mengakibatkan penurunan mendadak kadar dana persekutuan, mencecah 20% pada tahun 1981. Walaupun tindakan ini berjaya membendung inflasi - turun kepada 3.2% pada tahun 1983 - ia juga telah menyebabkan kegawatan yang teruk, pengangguran yang tinggi, dan kesulitan kewangan bagi kebanyakan bank.

Alan Greenspan: Pada tahun 1987, Alan Greenspan telah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Gabenor Rizab Persekutuan, menjadi salah seorang pemimpin paling berpengaruh dan paling lama berkhidmat di bank persekutuan itu. Beliau melaksanakan polisi kewangan yang longgar dan fleksibel bagi menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi, kadar inflasi yang rendah, serta kestabilan pasaran kewangan.

Greenspan juga berdepan beberapa cabaran dan krisis, termasuklah pasaran saham yang runtuh pada tahun 1987, kebankrapan dana lindung nilai LTCM pada tahun 1998, letusan gelembung dot-com pada tahun 2000, serta serangan pengganas pada 11 September, 2001. Menurut kebanyakan ahli politik dan kewangan, dalam kesemua krisis tersebut, beliau bertindak dengan tegas dan segera, menurunkan kadar faedah, menyediakan likuiditi, dan menyokong sistem kewangan, mengembalikan keyakinan dalam ekonomi. Greenspan bersara pada tahun 2006, menyerahkan jawatan beliau kepada Ben Bernanke.

Ben Bernanke, seorang pakar ekonomi, dan juga profesor yang mengkhususkan dalam bidang sejarah dan teori polisi kewangan, terutama sekali kajian berkenaan Great Depression perlu mengetuai Rizab Persekutuan semasa dunia dilanda krisis kewangan antara tahun 2007-2009. Krisis itu adalah yang paling teruk semenjak tahun 1930-an, mengancam keruntuhan seluruh ekonomi global. Ia berpunca daripada letusan gelembung pasaran kredit gadai janji dan merebak ke semua sektor ekonomi dan kewangan.

Bernanke menggunakan seluruh peralatan yang beliau ada bagi mengelak semuanya daripada runtuh dan menyumbang kepada pemulihan ekonomi. Beliau memulakan program pelonggaran kuantitatif (QT). Bagi merangsang pelaburan dan penggunaan, Bernanke menurunkan kadar faedah hampir kepada sifar, menyediakan pembiayaan serta jaminan bukan saja untuk bank-bank komersial malah juga kepada institusi-institusi kewangan lain seperti bank pelaburan, syarikat insuran, dan syarikat-syarikat automatif.

Ben Bernanke juga bekerjasama dengan organisasi-organisasi antarabangsa seperti Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Kumpulan Dua Puluh (G20) untuk menyelaraskan langkah-langkah anti krisis. Disebabkan tindakan yang beliau ambil ini, Rizab Persekutuan telah berjaya menghalang sistem kewangan daripada runtuh dan menyumbang kepada pemulihan ekonomi secara beransur-ansur. Namun, langkah ini juga menerima kritikan, kerana tindakan menyelamatkan institusi-institusi kewangan yang tidak boleh dipercayai ini berlaku dengan menggunakan wang pembayar cukai.

– Setelah meletakkan jawatan pada tahun 2014, beliau digantikan oleh Profesor Janet Yellen – wanita pertama yang memegang jawatan ini dalam masa 100 tahun. Beliau meneruskan pendekatan melaksanakan polisi kewangan yang longgar dan fleksibel sehinggalah ekonomi A.S. mencapai pertumbuhan yang mampan dan jumlah pengangguran dapat dikurangkan. Yellen juga menumpukan perhatian yang besar terhadap masalah kestabilan kewangan, peraturan, dan kawal selia sistem perbankan. Beliau menyokong idea mengenai keadilan sosial dan peluang sama rata dan menerima banyak pujian terhadap kecekapan, pengalaman, dan sikap kemanusiaan yang beliau miliki.

– Pada tahun 2018, Janet Yellen telah digantikan oleh Jerome Powell yang dilantik oleh Presiden Donald Trump. Pada tahun 2020, Powell berdepan krisis yang tidak dijangka dan berpunca daripada pandemik coronavirus, menyebabkan kelembapan aktiviti ekonomi yang mendadak, peningkatan kadar pengangguran, serta kemerosotan pasaran kewangan. Powell memberikan respon yang tegas dan pantas, menyambung semula program pelonggaran kuantitatif (QE), menurunkan kadar faedah hampir kepada sifar, dan melancarkan beberapa siri program kredit khas bagi menyokong perniagaan, kerajaan negeri dan tempatan, serta pasaran kewangan.

Pada tahun 2021, Powell menyaksikan ekonomi Amerika kembali pulih akibat kemajuan yang dicapai dalam vaksinasi, penamatan sekatan, serta rangsangan fiskal yang meluas. Namun, beliau kemudian berdepan cabaran baru seperti kenaikan kadar inflasi, pasaran buruh yang tidak stabil, dan risiko geopolitik, menggesa polisi kewangan Rizab Persekutuan untuk beralih kepada pelonggaran kuantitatif (QT).

Skandal dan Tabiat

Selain daripada kejayaan dan kegagalan, sesetengah daripada pemimpin Rizab Persekutuan terkenal dengan insiden-insiden melucukan, dan kadang-kala, menjadi skandal. 

William McChesney Martin (1951-1970) bukan saja dikenali kerana paling lama memegang jawatan Pengerusi Rizab Persekutuan, menjawat tampuk pimpinan itu selama hampir 20 tahun, malah juga terkenal sebagai seorang yang sering membuat lawak menyindir dan kaustik pada sidang akhbar. Pernah sekali, beliau menyamakan institusi pimpinannya seperti berikut: “Tugas Rizab Persekutuan adalah untuk mengambil kegembiraan semasa parti sedang berlangsung."

Arthur Burns (1970-1978) berdepan kesukaran dalam mengurus kadar inflasi dan pengangguran semasa berlakunya krisis minyak. Beliau juga terlibat dalam skandal “Watergate” setelah dibongkarkan bahawa beliau menurunkan kadar faedah atas permintaan rakan karib beliau, Presiden A.S. Nixon dalam membantu untuk dipilih menjadi Presiden semula.

Paul Volcker (1979-1987) dikenali dengan minat beliau terhadap curut, berketinggian 2.01 meter, dan memiliki tabiat berpakaian sut dan tali leher yang sama bagi menjimatkan masa memilih pakaian. Langkah tegas yang diambil dalam membendung inflasi dengan menaikkan kadar faedah paling tinggi pernah direkodkan iaitu 20% mencetuskan kemarahan masyarakat umum. Sebagai respon, peladang-peladang yang marah menyerang kenderaan yang dinaiki Volcker dan meminta untuk mengurangkan kadar kos kredit yang menyesakkan.

Alan Greenspan (1987-2006) menjadi terkenal kerana gaya percakapan beliau yang rumit dan berbelit-belit, sering mendapat gelaran “Greenspeak”. Beliau selalu menggunakan ungkapan yang tidak jelas dan membawa pelbagai maksud bagi mengelak daripada memberikan unjuran atau isyarat jelas mengenai masa depan polisi kewangan Rizab Persekutuan. Antara petikan paling terkenal yang berkait dengan beliau adalah: “Jika anda faham dengan apa yang saya sampaikan, anda mungkin sedang keliru sekarang."

Ben Bernanke (2006-2014) berdepan teguran bersifat sindiran setelah seorang individu yang tidak dikenali telah mencuri buku cek ketua bank persekutuan Amerika dan mengeluarkan wang sekitar $9,000 daripada akaun beliau.

Jerome Powell (Pengerusi Rizab Persekutuan sejak tahun 2018) juga telah menjadi mangsa terhadap beberapa berita palsu dan skim penipuan yang menggunakan nama dan foto beliau untuk mengumpan orang ramai agar memberikan wang mereka.


« ARTIKEL BERGUNA
Ikuti Kami